Thread – de nieuwe draadloze standaard voor het slimme huis

Dankzij de HomePod mini ondersteunt Apple’s slimme thuisplatform HomeKit de moderne standaard Thread. We leggen uit hoe Thread werkt en waarom het de toekomst is van het verbonden huis.

Heb je ooit een HomeKit accessoire aan je huis toegevoegd? Nu is het net zo eenvoudig als het koppelen van een nieuw paar AirPods. De netwerkconfiguratie en authenticatie worden gedaan door uw iPhone op de achtergrond. Het kan gemakkelijk aan u voorbijgaan dat uw nieuwe slimme gadget mogelijk al communiceert via een nieuwe, revolutionaire draadloze netwerktechnologie – thread.

Geïntroduceerd in de HomeKit-kosmos met HomePod mini, maakt deze standaard uw slimme huis sneller en betrouwbaarder dan ooit tevoren. Alles wat u moet weten over Thread, vindt u hier.

Wat is Thread?

Thread is een moderne technologie die slimme apparaten voor thuisgebruik met elkaar verbindt. Het vormt een aanvulling op de twee standaarden waarmee HomeKit producten tot nu toe hebben gecommuniceerd: WLAN en Bluetooth.

Het grote pluspunt van Thread heet mesh: lampen, thermostaten, stopcontacten, sensoren etc. spreken niet alleen rechtstreeks met de centrale, maar ook met elkaar – een draadnetwerk is dus niet afhankelijk van een centraal knooppunt, zoals een brug. Als een apparaat uitvalt, communiceert het volgende. Hoe meer draadapparaten, hoe stabieler.

Dit is hoe thread werkt

Schroefdraadapparaten hebben geen eigen brug nodig. Je leeft binnen een draadloos netwerk dat wordt beheerd door een zogenaamde borderrouter en maakt verbinding met het wifi-thuisnetwerk. De grensrouter voor HomeKit via Thread is HomePod mini.

Thread-apparaten kunnen grofweg in twee typen worden verdeeld: apparaten die permanent van stroom worden voorzien, zoals de Eve Energy smart socket, fungeren als routers binnen het Thread-netwerk en sturen datapakketten door. Hoe meer van deze knooppunten, ook wel full thread devices genoemd, in het netwerk werken, hoe stabieler het wordt en hoe groter het bereik. Het tweede type, batterijgevoede schroefdraadapparaten, zoals de Eve Door & Window-contactsensor, vertegenwoordigen daarentegen eindpunten, ze worden minimale schroefdraadapparaten genoemd.

Als een knooppunt uitvalt, gaat het dataverkeer door een ander. Thread wordt steeds stabieler, terwijl WLAN en Bluetooth bekend staan ​​als onbetrouwbaarder met een groot aantal aangesloten apparaten.

Thread vervangt Bluetooth hier niet; Bluetooth is een vereiste voor HomeKit via Thread. Je Eve producten kunnen, ongeacht de apparaat generatie, nog steeds worden bediend via de klassieke Apple TV en HomePod controlecentra. Maar zodra u de HomePod mini in uw huis integreert, schakelen uw Eve apparaten met schroefdraad automatisch om en communiceren ze via thread.

Is Thread toekomstbestendig?

Heb je echt een ander protocol nodig in de wirwar van talloze smart home draadloze standaarden, van AVM Fritz-dect tot Z-Wave? Zeker, want Thread is, samen met WLAN en Bluetooth, een van de pijlers waarop een nieuwe connectiviteitsstandaard wordt gebouwd waar Amazon, Apple, Google, de Zigbee Alliance en vele andere smarthome-fabrikanten momenteel aan werken – Connected Home Over IP (CHIP). Het doel is dat u als klant, welk smart home-apparaat u ook koopt, het thuis kunt integreren in het door u gekozen systeem – of het nu HomeKit, Alexa, Google of een ander is.

Wat is het volgende?

De HomeKit specialisten van Eve hebben al draadondersteuning toegevoegd aan de huidige generaties Eve Energy EU en Eve Door & Window, en er wordt momenteel gewerkt aan firmware voor de Eve Thermo verwarmingsregelaar en het Eve Aqua watergeefsysteem. In de loop van het jaar zal Eve het vorige Bluetooth productgamma verhuizen naar een thread enabled chipplatform, dus je hebt straks genoeg keuze aan toestellen. Hier kunt u zien of uw Eve apparaten hardware-ready zijn voor thread: https://www.evehome.com/de/identify-your-eve-accessory. En bij Nanoleaf zijn de lampen uit de Essentials-serie al draadklaar.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smart Home & Domotica
Logo
Shopping cart