
Het realiseren van een intelligent huis – een smart home – is goedkoper dan u denkt. Wel is het belangrijk om van tevoren goed te plannen. Let op de volgende punten.
Er zijn meestal drie redenen om een slimme woning te plannen: sommigen willen de nieuwe technologie uitproberen. Een andere stimulans is om energie te besparen, en anderen willen eenvoudigweg meer gemak dankzij intelligente oplossingen. Maar voordat dit allemaal mogelijk is, moet de juiste planning worden gemaakt – en het is daarom ook de belangrijkste stap naar je eigen slimme huis.
Voordelen van een smart home
Maak je geen zorgen, vandaag hoef je geen technologiefreak of computerexpert te zijn om in een slimme woning te wonen. Het tegenovergestelde is eerder het geval. Een huis is slim als het processen overneemt. Wonen is niet complexer door extra eisen aan de bewoners, maar prettiger. Zo gaan lampen aan, jaloezieën openen of worden Automatisch gestuurde stopcontacten. Idealiter merkt de bewoner de complexe processen in huis niet eens, maar geniet hij alleen van het nieuwe gemak, want vervelende taken verlopen automatisch. Daarom moet de technologie zelfstandig op de achtergrond werken, zonder dat de bewoner constant tussenkomt via computer, smartphone of tablet-pc. De apparaten zijn alleen nodig voor de eerste installatie of toegang op afstand.
Een mooi neveneffect van een slimme woning: de automatische regeling zorgt niet alleen voor meer comfort, maar helpt ook om energie te besparen. Volgens diverse studies verbruiken alleenstaanden tot 40 procent minder energie in een automatisch gestuurd huis. Ook voor gezinnen is er besparingspotentieel in het slimme huis: zij kunnen hun energieverbruik nog met 17 procent verminderen. Dat klinkt in eerste instantie niet veel, maar over het jaar bezien kan het een paar honderd euro besparen.
Definieer het doel: wat een slimme woning zou moeten kunnen
Allereerst – er bestaat niet zoiets als “één echt slim huis”. Elk intelligent huis wordt individueel aangepast aan zijn bewoners. Iedereen die begint met het plannen van een slimme woning, moet daarom eerst beginnen met de behoeften: wat wil ik? – zou daarom de eerste vraag moeten zijn. Het maakt verschil of je een grote opzet plant met een complex systeem dat alles vanaf het begin kan doen, of gewoon op zoek gaat naar een oplossing voor verwarmingsregeling zodra de ramen worden geopend. Daarom moet iedereen die geïnteresseerd is, eerst nadenken over wat ze willen bereiken. Maak voor jezelf opsommingstekens of schrijf het op: ‘Als ik thuis kom, wil ik dat het licht in de gang automatisch aangaat. En als het buiten donker is, moet het licht in de woonkamer tegelijkertijd aan gaan'”.
Tip: een plattegrond helpt bij het plannen.
Maar daar hoeft het niet mee te stoppen. Als je wilt, kun je natuurlijk ook de verschillende temperatuurvereisten in de loop van de dag schetsen of bekijken of de luiken op een bepaald moment automatisch sluiten. Met zo’n duidelijk statement kan de vakhandelaar – of voor grotere scenario’s een smarthome-adviseur uit de elektrotechnische branche – de juiste oplossing vinden.
De woonsituatie bij het plannen van een slimme woning
Naast de wensen voor het toekomstige Smart Home is de woonsituatie zelf het tweede uitgangspunt bij de planning. Huurt u of heeft u een woning? Het maakt ook uit of je in een appartement in een oud gebouw woont of net begint met het bouwen van een huis.
Smart Home in nieuwbouw
Of het nu om een oud of nieuw gebouw gaat: Geen elektriciteit hebben op de belangrijke plekken is altijd erg slecht. Gebouweigenaren kunnen echter nog steeds ingrijpen in een nieuw gebouw. Schuif daarom tijdig aan tafel met de architect en de betreffende vakmensen en eventueel een systeemintegrator voor slimme woningen om de slimme woning tot in detail te plannen of in ieder geval de optie open te houden.
Concreet betekent dit dat u aandacht besteedt aan een bepaalde basisbekabeling. Dus niet alleen voldoende stopcontacten en schakelaars op de juiste plekken zijn belangrijk, er moet ook een extra stuurnetwerk – een zogenaamd busnetwerk – aan het stroomnet worden toegevoegd. De bekendste variant is het KNX-systeem, dat zichzelf heeft bewezen als de wereldwijde standaard voor domotica. Met zo’n busnetwerk in de muur, dat parallel aan het elektriciteitsnet loopt en schakelaars met apparaten verbindt, is het later eenvoudig om te bouwen naar een slimme woning of om de woning vanaf het begin te besturen.
Aspecten voor slimme woningplanning in nieuwbouw:
- Leg een bussysteem aan of rust alle voedingskabels uit met een extra draad voor latere bediening
- Breng diepe kokeropeningen aan om smarthome elementen onzichtbaar in de muur op te nemen
- Denk bij jaloezieën aan stroom- en stuurkabels
- TV / audio / media: plan netwerkaansluitingen, antenneaansluitingen en verborgen luidsprekerkabels in de muren op centrale punten – dit voorkomt kabel warboel
- Deurcommunicatie: intercomsystemen en camera’s hebben ook elektriciteit nodig en moeten daarom dienovereenkomstig worden gepland
- Tuin: Overweeg stroom- en stuurleidingen voor buitenverlichting
Smart Home in bestaande bouw
Voor bewoners van oude gebouwen en huurappartementen zijn modulaire, draadloze smart home-systemen logischer. Achteraf hoeven geen kabels aan de muur te worden gelegd. En maak je geen zorgen: ook een volwaardige smarthome kan met de draadloze oplossingen worden gerealiseerd. De meeste draadloze smarthome-oplossingen zijn zogenaamde plug & play systemen die, in tegenstelling tot bedrade, ook door leken kunnen worden geïnstalleerd.Het duurt vaak iets meer dan een half uur om zo’n starterkit te installeren. Sluit eenvoudig de gekochte producten aan op het lichtnet of plaats de batterijen voor sensoren. De set-up wordt vervolgens uitgevoerd met behulp van zelfverklarende software op de computer of smartphone. Afgewerkt. Op draadloze systemen gebaseerde slimme thuissystemen hebben nog een ander voordeel: als u verhuist, kan alles snel worden verwijderd en meegenomen naar uw nieuwe huis.
5 tips voor het plannen van je eigen slimme huis
- Schrijf specifiek op wat u van het slimme huis verwacht
- Bepaal een nauwkeurig budget. Om een positief effect te voelen, moet u ongeveer 1.000 tot 1.500 euro verwachten.
- Concentreer u eerst op een aspect als energie besparen of licht regelen.
- Voor nieuwbouw: maak je huis Smart Home klaar met basisbekabeling. Zelfs als u ze in het begin niet nodig heeft.
- Voor oude gebouwen: vertrouw op gevestigde, draadloze smart home-standaarden.
Begin met kleine oplossingen in het slimme huis
Iedereen die niet zo bekend is met domotica en slimme huizen, en de meesten zullen dat zijn, zou moeten beginnen met een beheersbaar gebied van slimme huizen. Begin gewoon klein. Geïnteresseerde partijen moeten eerst eens kijken naar de startersbundel van een systeem en testen wat ermee bereikt kan worden. Startersets zijn verkrijgbaar bij veel providers.
Meestal richten deze instapmodellen zich op één aspect zoals comfort, veiligheid of energiebesparing. Voor de laatste zijn de meest populaire bundels die voor verwarming. Ze bestaan meestal uit verwarmingsthermostaten, een basisstation – het hart van alle draadloze smarthome-systemen – en een raamcontact. Deze uitrusting komt overeen met een typische standaard woonkamer. Gebruikers kunnen een slimme woning eerst op kleine schaal testen en later, wanneer ze zich veilig voelen, het systeem uitbreiden naar andere kamers.
Dan kunnen bijvoorbeeld de twee aspecten van energiebesparing en veiligheid aan elkaar worden gekoppeld. Wie zegt er immers dat een raamcontact alleen de verwarming regelt? ‘S Nachts of wanneer de bewoners afwezig zijn, kan het ook dienen als veiligheidscontact en alarm slaan bij het openen van een raam.