Kun je energie besparen met een slimme woning?

In principe is er de mogelijkheid om energie te besparen met een slimme woning. Hoe hoog de besparingen zijn, is niet over de hele linie te kwantificeren. Dit hangt onder meer af van het individuele gebruiksgedrag, de structuur van het gebouw, de grootte van het gebouw en de geselecteerde smart home-apparatuur.

De sturing van de verwarming biedt een energiebesparingspotentieel van gemiddeld acht procent, zeker als de thermostaten tot nu toe niet handmatig werden bediend. De informatie van fabrikanten over maximale energiebesparingen moet echter kritisch worden bekeken en kan soms worden overdreven.

Centrale besturing van elektrische apparaten kan ook energie besparen. De besparingen zijn hier echter vrij klein. Bij de aanschaf van smarthome-apparaten is het logisch om ervoor te zorgen dat je eigen verbruik laag is zodat het schakelbare stopcontact niet ineens voor een hoger stand-by verbruik zorgt dan het te schakelen apparaat.

Sommige fabrikanten produceren bijvoorbeeld schakelaars die de druk gebruiken wanneer deze schakelaar wordt ingedrukt om energie op te wekken en dus geen extra energie verbruiken. Als echter elke kamer in een huishouden is uitgerust met een eigen touchpad voor de bediening, kan het totale energieverbruik met deze bedieningselementen zelfs toenemen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smart Home & Domotica
Logo
Shopping cart