Hoe werkt een slimme woning?

Een slimme woning bestaat doorgaans uit meerdere elementen:

  • Van de eindapparaten of de zogenaamde actuatoren die in de intelligente besturing moeten worden opgenomen. Denk hierbij aan radiatorbedieningen, lampen, rolluiken, jaloezieën en ventilatiesystemen, maar ook televisies en stereosystemen of luidsprekers. Sommige wasmachines en kachels kunnen ook worden geïntegreerd in een slimme woning.
  • Van een of meer invoerapparaten. Dit kunnen touchdisplays, kamertemperatuurregelaars, tablets en smartphones zijn, maar ook klassiek ogende lichtschakelaars. Bediening via spraakopdrachten komt ook steeds vaker voor.
  • Met behulp van deze human-to-smart home-interfaces is het eenvoudig om te controleren of de lichten in een bepaalde kamer uitgaan of dat de kamertemperatuur binnen het gewenste bereik ligt. Is dit niet het geval, dan kan via deze apparaten ook een direct schakelcommando worden gegeven.
  • Via sensoren. Deze zijn nodig om bijvoorbeeld de kamertemperatuur te meten, te registreren of deuren en ramen open of gesloten zijn, de lichtsterkte in kamers te bepalen of de aanwezigheid van mensen te detecteren.
  • Vanuit een centrale besturingseenheid, de zogenaamde gateway, waarop alle sensordata wordt ontvangen en commando’s worden gestuurd naar bijvoorbeeld verwarmingsregelkleppen of andere actuatoren. De gateway stelt de netwerkapparaten in staat met elkaar te communiceren. Het is praktisch het “brein” van het slimme huis. De gateway kan door de gebruikers worden aangestuurd via de invoerapparaten. Desondanks is, afhankelijk van het systeem, directe besturing van de afzonderlijke apparaten mogelijk. Via de gateway wordt ook een eventuele verbinding met internet tot stand gebracht.
  • Een netwerk waarmee eindapparaten en gateways met elkaar in contact kunnen komen. De verbinding kan worden gemaakt via kabel of via radio. Sommige systemen maken ook gebruik van het bestaande elektriciteitsnet (“Powerline”). Voor bekabelde systemen moeten natuurlijk kabels worden gelegd, wat op zijn beurt een toekomstgerichte planning van de gebouwentechniek vereist. Met name in oude gebouwen zijn radiogestuurde systemen eenvoudiger te implementeren zonder het bouwweefsel te verstoren. Ook voor huurappartementen zijn ze geschikt, omdat ze eenvoudig weer gedemonteerd kunnen worden en er verhuizingen kunnen plaatsvinden.
Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smart Home & Domotica
Logo
Shopping cart