Hoe u kunt voorkomen dat uw draadloze beveiligingscamera wordt gehackt

Op internet aangesloten camera’s zonder effectieve beveiliging kunnen het doelwit zijn van hackers, waardoor een onbekende uw huis kan bespioneren.
Bewakingscamera’s voor binnenshuis moeten u niet alleen op afstand in staat stellen uw huis in de gaten te houden, maar ook uw veiligheid en privacy beschermen. Maar onze producttests en -onderzoeken hebben modellen aan het licht gebracht die zelfs geen basisbeveiliging bieden, waardoor u het risico loopt te worden gehackt.

Hoe draadloze beveiligingscamera’s worden gehackt

Er zijn veel verschillende manieren waarop een bewakingscamera binnenshuis het doelwit kan zijn van hackers.
Zwakke of algemene standaardwachtwoorden zijn een van de meest misbruikbare problemen die u zult tegenkomen.
Sommige draadloze camera’s hebben zwakke gebruikersnamen, zoals ‘admin’, en ook gemakkelijk te raden wachtwoorden, zoals ‘admin’ (nogmaals), ‘000000’ of ‘123456’.
Aanvallers weten dit en kunnen zoeken naar camera’s die online zijn om via deze zwakke inloggegevens toegang te krijgen. U kunt ook een wachtwoordbeheerder gebruiken om te helpen.
Wachtwoordbeveiliging is ook een probleem als de camera niet-versleutelde gegevens verzendt. Zelfs als u het wachtwoord van de camera wijzigt, verzenden sommige camera’s dit onversleuteld via internet. Dit betekent dat wanneer u uw wachtwoord invoert, een aanvaller het kan stelen en gebruiken om toegang te krijgen tot uw camera. Sommige camera’s verzenden zelfs uw wifi-wachtwoord, waardoor uw internet thuis in gevaar komt. Bij sommige camera’s kan een aanvaller de volledige controle over het apparaat overnemen, ook wel bekend als volledige camera-overname. Dit omvat het verkrijgen van wat bekend staat als ‘root’-toegang tot de camera; een beetje zoals het hebben van de sleutels van de voordeur van een huis. Ze kunnen dan met vrijwel elk aspect van de camera knoeien en deze zelfs met malware laden.

Wat gebeurt er als mijn camera wordt gehackt?

Tenzij de camera begint te bewegen zonder dat u iets doet, of als er een stem klinkt uit de ingebouwde microfoon, weet u misschien niet echt dat uw camera is gehackt. De impact van een hackaanval kan echter verwoestend zijn; van inbreuk op uw privacy tot mogelijke inbreuk op andere aangesloten apparaten die u thuis heeft.

Smart home spionage

Slechte camera’s kunnen eenvoudig overal ter wereld worden gehackt. Een hacker kan in een slaapkamer in Frankrijk zijn en uw huis op zijn laptop bekijken. De aanvaller kan mogelijk uw exacte locatie bepalen met behulp van de camera, en als deze een microfoon heeft, kunnen ze zelfs via het apparaat met u praten.

Exploitatie van thuisnetwerken

Als uw draadloze camera geen basisbeveiliging heeft en hij is verbonden met uw thuisnetwerk, kan hij andere apparaten, zoals laptops of smartphones, in gevaar brengen. In dit scenario wordt het als een ‘vos in het kippenhok’, in staat om lokale aanvallen uit te voeren en mogelijk zelfs uw persoonlijke gegevens te stelen.

Online botnets

Een botnet is een enorm leger gecompromitteerde apparaten die door cybercriminelen worden gebruikt om grootschalige online aanvallen uit te voeren. Draadloze camera’s met een zwakke beveiliging zijn hiervoor het belangrijkste doelwit, omdat ze gemakkelijk kunnen worden geladen met malware. Dit heeft misschien geen directe impact op u, maar kan bijdragen aan bredere cybercriminaliteit.

Hoe u uw draadloze camera veilig houdt

Hoewel sommige draadloze camera’s inherente beveiligingsproblemen hebben die moeilijk of onmogelijk op te lossen zijn, zijn er in de meeste gevallen dingen die u kunt doen om uw draadloze camera thuis te beveiligen.

Verander het wachtwoord

Zoals hierboven beschreven, hebben veel draadloze camera’s zwakke standaardwachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn. Stel een veilig wachtwoord in dat drie willekeurige woorden verbindt die u kunt onthouden.

Installeer alle software-updates

Deze bieden essentiële nieuwe bescherming tegen beveiligingsrisico’s. Controleer de instellingen van de camera om te zien of u deze kunt instellen om updates automatisch uit te voeren, zodat u niet hoeft te onthouden dit te doen. Voer ook altijd updates uit via de camera-app op uw smartphone.

Twee-factor-authenticatie (2FA) instellen

Als uw camera dit biedt, kan deze extra beveiligingslaag hackers op het verkeerde been zetten. Met 2FA kunt u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord ook een toegangscode aanvragen wanneer u inlogt op uw account. De toegangscode kan naar uw telefoon worden verzonden, zodat alleen u deze kunt zien en toegang kunt krijgen.

Schakel bij twijfel uit

Als je je zorgen maakt over iemand die via je camera naar je huis snuffelt, schakel je de camera uit door de stekker uit het stopcontact te halen. We hebben camera’s die zijn gecontroleerd op effectieve beveiligingsmaatregelen en verkrijgbaar zijn vanaf € 70.

Verwijder uw gegevens

Als je je draadloze camera wilt verkopen, kijk dan in de instellingen of de handleiding (als je die nog hebt) voor instructies hoe je hem terugzet naar de fabrieksinstellingen. Nadat u dat proces heeft voltooid, kunt u de app van uw telefoon verwijderen.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smart Home & Domotica
Logo
Shopping cart