
Zowel de nieuwe als de gemoderniseerde oude gebouwen van vandaag moeten economisch, duurzaam, energie-efficiënt, comfortabel en langdurig bruikbaar zijn.
Tegen deze achtergrond ontwikkelt zich geleidelijk een gestaag groeiende markt voor technologisch ondersteund wonen. Individuele producten en het netwerken van gebouwentechniek, huishoudelijke apparaten en diensten worden steeds vaker aangeboden op het gebied van domotica en elektronica, evenals communicatie voor het privéleven. Deze technische oplossingen moeten intelligent, intuïtief en veilig samenwerken.
Volgens fabrikanten, zal het energieverbruik worden verminderd, het gebouw veiliger en het comfort verhoogd.
Hierdoor biedt het huis meer woonkwaliteit voor mensen van alle leeftijden. De technologie, die individueel kan worden aangepast aan de behoeften, biedt het vooruitzicht om het leven slim te maken – dat wil zeggen, aangenaam, slim, slim en intelligent. Daarom wordt de term smart home steeds vaker gebruikt in nieuwbouw, maar ook bij moderniseringen.
De Engelse term “smart home” – vertaald als “intelligent huis” – is niet duidelijk gedefinieerd. Af en toe wordt het ook gebruikt voor intelligente individuele oplossingen zoals verwarmingsregelingen. Meestal, en dat is hier ook het geval, verwijst het naar systemen die bestaan uit verschillende netwerkproducten uit verschillende gebieden. Een volledig genetwerkt en “intelligent” huis wordt ook wel een slimme woning genoemd.