
Vervelende dagelijkse taken die voor zichzelf zorgen dankzij intelligente domotica: het zou zo leuk kunnen zijn als het niet was voor het enorme aantal apparaten, waarvan de combinatie veel beginners verontrust vanwege hun verschillende radiotalen. We laten zien hoe domotica werkt en waar je op moet letten bij het opzetten ervan.
Wat is domotica?
Bij domotica zijn individuele apparaten met elkaar verbonden en centraal aangestuurd. Een controlecentrum, gateway of hub dient meestal als het hart van het systeem. Inkomende spraak- of app-commando’s worden geëvalueerd en in de vorm van elektrische signalen naar de gewenste componenten doorgestuurd. Daarnaast kunnen domoticasystemen sensoren gebruiken om zelfstandig te herkennen wanneer actie vereist is. Als er bijvoorbeeld een bewoner langsloopt, wordt de gangverlichting automatisch ingeschakeld.
Wat is mogelijk? Kan ik echt alles automatiseren?
In principe kunnen bijna alle elektrische apparaten worden geïntegreerd in domotica. Het assortiment in de detailhandel varieert van alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals intelligente gloeilampen en wifi-thermostaten tot koffiemachines, ventilatoren, vacuümrobots en wasmachines tot spraakgestuurde toiletspoeling.
Conventionele apparaten die al in het huishouden aanwezig zijn, kunnen vaak achteraf worden uitgerust met intelligente WLAN stopcontacten of SwitchBot drukknoppen. Het is dan mogelijk om hem aan en uit te zetten met een timer, app of, indien beschikbaar, slimme speakers. Lampen dimmen of je favoriete koffie kiezen op een automaat met een draadloze contactdoos is echter niet mogelijk, omdat zowel de SwitchBot als de draadloze contactdoos alleen de stroomvoorziening kunnen bedienen.
Hoe werkt domotica en welke soorten zijn er?
Voordat ze hun eigen huis met een netwerk verbinden, moeten beginners kiezen tussen zelfstandige apparaten en systeemgerelateerde componenten. Bij stand-alone apparaten, zoals sfeerlampen, verloopt de communicatie tussen het apparaat en de app meestal snel en ongecompliceerd via WLAN. Ze zijn de ideale oplossing voor iedereen die domotica goedkoop wil uitproberen. Het koppelen van een groot aantal smarthome-apparaten via WLAN kan echter de snelheid verlagen en resulteren in een hoog energieverbruik.
Energiezuiniger zijn systeemgebonden apparaten die communiceren via de kabel of met behulp van een controlecentrum met behulp van speciale draadloze standaarden zoals ZigBee, DECT ULE of EnOcean, waardoor het WLAN-netwerk wordt ontlast. Ze zijn ook geschikt voor uitgebreide netwerken. Als u echter kiest voor de draadloze versie, moet u er rekening mee houden dat de meeste apparaten beperkt zijn tot één draadloze standaard. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om DECT ULE-thermostaten te combineren met ZigBee-lampen.
Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de Amazon Echo-luidspreker Echo Plus en bepaalde varianten van de Echo Show Displays waarin een ZigBee-hub is geïntegreerd. Je kunt zowel wifi- als ZigBee-apparaten bedienen. Radiogestuurde apparaten zijn gevoeliger voor storing dan bedrade apparaten, maar ze zijn goedkoper en kunnen vaak zelf worden geïnstalleerd.
Bekabelde systemen vereisen daarentegen meestal zeer uitgebreide constructiewerkzaamheden en moeten altijd door een professional worden uitgevoerd.
Welke besturingsopties zijn beschikbaar?
Er zijn vier basisopties voor het bedienen van slimme apparaten:
- Bedieningspaneel aan de muur
- Afstandsbediening
- App
- Spraakassistent / slimme luidspreker
We raden aan om de stemassistent te gebruiken om hem te bedienen, omdat dit bijvoorbeeld ook vanuit de bank of de badkuip kan en zo het grootst mogelijke comfort biedt. Als je er niet aan kunt wennen, zorg er dan voor dat je domotica gebaseerd is op een centrale app zodat je niet constant hoeft te schakelen tussen verschillende applicaties.
De meest onpraktische en naar onze mening niet aanbevolen systemen zijn systemen met een vast bedieningspaneel of afstandsbediening. Deze laatste worden soms meegeleverd met bijzonder goedkope vacuümrobots en zijn niet erg comfortabel, zoals uit onze praktijktest bleek. We leggen uit hoeveel u minimaal moet uitgeven aan een goede schoonmaakhulp bij de robotstofzuiger kostencheck.
Echt intelligent wordt het huis echter pas door routines en sensor gestuurde processen. Terwijl routines gedefinieerde acties omvatten, bijvoorbeeld tijdgestuurde verlichting, werken sensorgebaseerde processen via omgevingsstimuli. Als een water detector bijvoorbeeld een lek in de wasmachine detecteert, wordt er automatisch een pushbericht naar de smartphone van de eigenaar gestuurd.
De combinatie van de hier genoemde automatische processen met de spontane aansturing op aanvraag of via app zorgt voor optimaal gemak.
Welke stembesturing is de beste keuze voor domotica?
Iedereen die besluit zijn huis met een stemassistent te besturen, heeft theoretisch de keuze tussen Alexa van Amazon, de Google Assistant, Siri van Apple, Cortana van Microsoft en Bixby van Samsung. In de praktijk bieden Cortana en Bixby in Duitsland echter nauwelijks Smart Home-relevante functies. Dat laat Alexa, Google Assistant en Siri over, waarbij de selectie van Alexa-compatibele apparaten de grootste is. De stemassistent van Amazon is daarom geschikt voor alle Android-gebruikers die een groot aantal verschillende apparaten willen combineren en idealiter een Prime-abonnement hebben. Het kan ook zonder Prime worden gebruikt, maar het elimineert enkele praktische extra’s.
Helaas moeten Apple-fans genoegen nemen met een veel kleinere selectie apparaten, omdat aan strikte criteria moet worden voldaan om een licentie als HomeKit-compatibel apparaat te mogen gebruiken. Om dit te doen, passen veel merken hun smart home-producten aan het nobele Apple-ontwerp aan en onderscheiden ze zich visueel van de massa van vrij goedkope Android-apparaten.
Wat kost domotica?
Radiogestuurde stopcontacten met app zijn er al vanaf 10 euro, en goede wifi thermostaten en lampen zijn in de winkel verkrijgbaar vanaf 15 euro. Slimme speakers (bijv.Echo Flex met Alexa) zijn al vanaf 30 euro te bestellen. Dus zelfs voor goedkope vacuümrobots is 150 euro of meer verschuldigd.
De domotica kosten zijn dus enerzijds afhankelijk van hoeveel apparaten er op een netwerk moeten worden aangesloten en anderzijds van hoe intelligent ze werken. Een lamp die alleen via de app kan worden in- en uitgeschakeld, is bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper dan een thermostaat die op verzoek nauwkeurige temperatuurveranderingen maakt.
Google Nest Learning Thermostat - Slimme thermostaat - Zwart
Slimme thermostaat | Geschikt voor type cv-ketel: Modulerend
tado° Slimme Thermostaat Starterskit V3+
Slimme thermostaat | Geschikt voor type cv-ketel: Aan/Uit | Modulerend
TP-Link TL-PA4010P - Powerline zonder Wifi - Starterkit
Wifi: Nee | Snelheid via lichtnet: 600Mbps | 2 adapter(s)
TP-Link TL-WPA8631P - Powerline-adapter - AC - 1300 Mpbs / 2-pack
Wifi: Ja | Snelheid via lichtnet: 1300Mbps | 2 adapter(s)