Amazon Sidewalk Network – slimmer thuisbereik

Het internet der dingen maakt vorderingen en bereikt particuliere huishoudens. Met zijn nieuwe Amazon Sidewalk-netwerk wil Amazon het slimme huis vanuit huis uitbreiden naar de omgeving. We leggen uit hoe het open netwerk werkt, hoe gebruikers en Amazon ervan profiteren en welke toekomstige applicaties worden aangesloten op Amazon Sidewalk.

Amazon Sidewalk – netwerk

Met Amazon Sidewalk verlaat het “Internet of Things” (IoT) de fabrieken van de fabrieken en trekt het de woonstraten in. De innovatiemotor is Amazon, dat in een eerste stap het netwerk beschikbaar stelt voor zijn Amazon Echo Smart Home-producten. De apparaten communiceren ook met Amazon Sidewalk compatibele apparaten in de buurt.

Maar Amazon haalt ook een ander mogelijk voordeel uit zijn Amazon Sidewalk netwerk: het koppelen van dingen aan de Amazon cloud biedt fabrikanten ook nieuwe mogelijkheden met betrekking tot de gebruiksprofielen van hun klanten. De producten rapporteren hun toestand in de Amazon Sidewalk Cloud en Amazon stuurt de gegevens vervolgens anoniem door naar de fabrikant. Ze kunnen dan hun apparaten optimaliseren.

Met zijn Amazon Sidewalk netwerk en de bijbehorende data cloud heeft Amazon de kans om een ​​van de toonaangevende IoT dataserviceproviders in de particuliere sector te worden. Echter alleen als de gebruikers het aanbod accepteren.

Hoe werkt Amazon Sidewalk?

Amazon Sidwalk is in het najaar van 2020 aangekondigd als buurtnetwerk. Het wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:

Amazon exploiteert het Amazon Sidewalk Network gratis voor zijn klanten
Bluetooth Low Energy (BLE) wordt gebruikt als een van de eerste radioprotocollen voor Amazon Sidewalk (status: 07/2021)
Het Amazon Sidewalk Network gebruikt het 900 MHz-spectrum en andere lage frequenties

Laagfrequente netwerken zijn wijdverbreid in het smart home-gebied. Naast Bluetooth LE gebruiken ze ook Z-Wave, EnOcean, Homematic BidCoS en DectULE. Het voordeel: de apparaten moeten hun gegevens delen, en  zenden niet de energie-intensieve 2,4 GHz-hoogfrequentieband in, die veel wordt gebruikt door het internet-WLAN. Dit voorkomt hoge energiebehoefte, vertragingen en dataconflicten.

Een praktisch voorbeeld: de familie Janssen gebruikt een Echo-luidspreker die is geïntegreerd in het Amazon Sidewalk-netwerk. Het netwerkbereik van de echo strekt zich uit tot aan de stoep. Voor het huis van de familie Janssen verliest mevrouw de Boer een sleutelhanger die compatibel is met Amazon Sidewalk. Als antwoord op een zoekopdracht in het Amazon Sidewalk-netwerk krijgt ze de positie van haar sleutel.

Wat is er gebeurd? De sleutel heeft zijn positie automatisch via Bluetooth LE naar de Sidewalk compatibele Echo Smart Speaker gestuurd. De echoluidspreker van meneer Maier gaf vervolgens het positiebericht van de sleutel door aan de Amazon Sidewalk cloud via de wifi van de router. Bij het zoeken naar de sleutel kon mevrouw de Boer de positie in de Amazon Sidewalk Cloud opvragen.

Welke soorten Amazon Sidewalk apparaten zijn er?

Amazon wil zijn klanten twee soorten toegang geven tot het Amazon Sidewalk-netwerk:

Sidewalk bridges: Sidewalk birdges vormen de brug tussen het trottoirnetwerk en internet, zodat apparaten met trottoirfunctionaliteit gegevens naar de Amazon-cloud kunnen verzenden. Deze bridges bevatten ook Ring Floodlight Cams en Ring Spotlight Cams – wifi-apparaten die verbinding maken met de wifi-router. Ring is een dochteronderneming van Amazon.
Sidewalk-compatibele apparaten: Sidewalk-compatibele apparaten maken verbinding met het Amazon-netwerk. Dit omvat dan compatibele trackers of andere eindapparaten. Ze sturen informatie naar trottoirbruggen, maar niet rechtstreeks naar internet. De netwerkverbinding komt b.v. via Bluetooth LE.

Wat zijn de voordelen van Amazon Sidewalk?

Amazon belooft de gebruikers van het Amazon Sidwalk netwerk de volgende voordelen.

Uitbreiding van het radiobereik van Sidewalk compatibele Smart Home-apparaten
Automatische instelling van Amazon Echo-apparaten
Amazon Sidewalk compatibele apparaten vinden

Wat zijn de nadelen van Amazon Sidewalk?

Helaas heeft de Amazon Sidewalk-technologie ook nadelen.

Mogelijke interferentie aansprakelijkheid van bridge beheerders niet opgehelderd
Router vertakt een deel van de internet bandbreedte voor het Amazon Sidewalk netwerk

Wanneer begint Amazon Sidewalk?

Volgens eigen informatie wil Amazon dit jaar zijn Amazon Sidewalk netwerk starten in de VS (status: 08/2021). De samenwerking met het Amerikaanse Rode Kruis wordt beschouwd als een proefproject. Het doel is om te onderzoeken of Amazon Sidewalk het volgen van bloeddonaties tussen distributiecentra en donatielocaties kan ondersteunen om de efficiëntie in de bloeddonatieketen verder te optimaliseren.

Geef uw mening

Laat een reactie achter

Smart Home & Domotica
Logo
Shopping cart